Elektrikli araçlar evde nasıl şarj edilir! İşte izlemeniz gereken adımlar

blog

Elektrikli araçlar evde nasıl şarj edilir! İşte izlemeniz gereken adımlar

Elektrikli araçlar evde nasıl şarj edilir?

Evde şarj yapmak isteyenler için birkaç seçenek mevcut. Sürücülerin çoğu evlerinde kurulu bir wallbox kullanıyor, ancak bazıları arabalarını doğrudan üç pimli bir prize takıyor (düşük şarj olarak bilinir).

Yavaş şarj en basit gibi görünse de, maksimum 3kW hızında şarj olan yavaş bir işlemdir. Bu, Kia Niro EV gibi ortalama 64kWh pili olan bir arabanın tamamen şarj olması yaklaşık 24 saat sürebileceği anlamına gelir.

Çoğu kişi için, üç pimli bir prizden neredeyse iki kat daha hızlı şarj etme hızı ve doğrudan evinizin veya garajınızın duvarına monte etme kolaylığı ile bir wallbox ünitesi çok daha iyi bir seçenek olacaktır.

Otomobillerin şarj kablolarının evin içine açık kapı veya pencerelerden geçirilmesine de gerek yoktur.

Wallbox şarj cihazı nedir?

Wallbox şarj cihazı, kabloları doğrudan evinizdeki elektrik kaynağına bağlanan bağımsız bir birimdir. Mülkünüzün dış duvarına monte edilir ve arabanızı şarj etmek için hızlı ve kolay bir şekilde fişe takmanıza olanak tanır. Çoğu wallbox ünitesi 7kW'ta şarj olur, ancak yaklaşık 3kW'lık daha düşük hızlarda şarj olan daha basit ve daha ucuz şarj cihazları vardır.


Ev tipi şarj cihazlarının maliyeti nedir?

Temel 3kW yavaş şarj cihazları yaklaşık 100 eurodan başlarken, daha hızlı bir 7kW ünite için yaklaşık 300 euroya ihtiyacınız olacak. Ülkemizde ise söz konusu şarj cihazları 15 bin TL'den başlıyor. Genel olarak, montaj maliyeti fiyata dahildir, ancak ev kablolarınızda önemli değişiklikler yapılması gerekiyorsa ekstra bir ücret alınabilir.

Elektrikli araçlar normal prizlere takılabilir mi

Evet. Ancak bunun bazı dezavantajları var. Elektrikli arabaların çoğu, ev tipi bir elektrik prizinde bir fişle kullanılabilen, taşınabilir bir yavaş şarj cihazıyla birlikte gelir.

Bu, yaklaşık 3kW'da şarj olur ve bazı daha büyük araçların tam şarj olması 24 saatten fazla sürebilir. Artık çoğu üretici, ev içi şarj için bir wallbox takmanızı tavsiye ediyor.



Sosyal Medyada Paylaşın


Arama Yapın

Makale Arşivi